Pro College Boxmeer

Stationsweg Boxmeer

BVO 2150 m2

opgeleverd 2012

Pro College Boxmeer

Resultaat gericht bouwen en onderhouden

Na enkele jaren te zijn gehuisvest in tijdelijke units, had Stichting PRO Regio Nijmegen behoefte aan een nieuw schoolgebouw in Boxmeer. Het gebouw voor voortgezet praktijkonderwijs, moest plaats bieden aan 140 leerlingen met leerproblemen. Het bouwplan moest niet alleen voldoen aan de eisen en wensen uit het uitgebreide PvE, ook diende er gebouwd te worden volgens het principe van Resultaat Gericht Bouwen en Onderhouden (RGBO). VDLP Architecten uit Eindhoven is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Meer informatie

Samen met TNO heeft de stichting een consortium geselecteerd, dat naast VDLP Architecten bestaat uit Bouwbedrijf Vastbouw Oost, Van Delft Groep installaties en Jacobs Beheersbaar Onderhoud.

Het voordeel van werken met een consortium is dat de verschillende disciplines niet ieder voor zich een zo gunstig mogelijk resultaat proberen te halen. Doordat vanaf de start alle disciplines binnen het consortium de kaarten zichtbaar op tafel leggen, kan een maximaal aantal slagen worden binnengehaald. Zo krijg je naast een beter product, ook een beter ontwerp- en bouwproces met korte lijnen en snelle besluitvorming.

Onderdeel van...

Onderdeel van het RGBO vormt het onderhoudscontract dat is afgesloten tussen de school en het consortium, voor een periode van maar liefst 40 jaar. De prestaties die het gebouw levert qua exploitatie en onderhoud, zoals energieverbruik, slijtage van toegepaste materialen en het binnenmilieu zijn vanaf de eerste ontwerpen inzichtelijk gemaakt. In overleg met het schoolbestuur zijn de keuzes voor materialen, installaties en afwerkingen hier op afgestemd.

Bij het ontwerp is ervoor gekozen om alle soortgelijke functies te clusteren. Daarom bevinden zich alle praktijklokalen op de begane grond en zijn de theorie- en kantoorruimten op de verdieping gesitueerd. De centrale hal vormt het hart van de school. Deze multifunctionele ruimte is voorzien van een ruime trap die tijdens de lunchpauzes of evenementen tevens als tribune gebruikt kan worden.

Aan de ene zijde van de hal bevinden zich de praktijkruimten voor technische vakken zoals transport en logistiek. Deze ruimten kenmerken zich door hun industriële uitstraling, waarbij de constructie en installaties in het zicht zijn gebleven. Aan de andere zijde bevinden zich de lokalen voor zorg en welzijn, economie en detailhandel. Tevens is er een zeer uitgebreide grootkeuken aanwezig, waarin leerlingen de maaltijden voor de aula en het naastgelegen restaurant bereiden. Het restaurant heeft een eigen entree, waardoor deze ook buiten schooltijden is te gebruiken.