Stadspoort Eindhoven

Herbestemming monumentaal postkantoor tot 18 appartementen

Het monumentale post- en telegraafkantoor aan de Keizersgracht-Stadspoort in Eindhoven dateert uit 1909 en is gebouwd onder leiding van rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel. In de beginjaren huisde hier de brief- en pakketpost van de PTT, in de jaren daarna is het gebouw in gebruik geweest als telefooncentrale. In de jaren ’80 is de begane grond verbouwd tot commerciële plint en zijn de verdiepingen ingedeeld als kantoorunits. Recente leegstand van deze units deed de eigenaar van het pand besluiten tot herbestemming naar woningen. Het ontwerp hiervoor is van VDLP Architecten uit Eindhoven.

VDLP Architecten - Herbestemming postkantoor Stadspoort

Bij de verbouwing is het interieur gestript tot de oorspronkelijke bouwmuren en constructie. De nog aanwezige authentieke bouwdelen, zoals het oude trappenhuis, fraaie deuromlijstingen en balklagen zijn hierbij bewaard gebleven.

De eerste en tweede verdieping zijn verbouwd tot 18 appartementen. Deze variëren in grootte tussen 32 en 57m2 en zijn volledig gestoffeerd en gemeubileerd. De verhuur richt zich dan ook met name op short-staygebruik en expats.

Een kenmerk van het bestaande gebouw was het groot aantal variaties in vloerhoogten. Dit maakte het mogelijk, of soms noodzakelijk, om bij een aantal woningen een verschil aan te brengen tussen het woon- en slaapniveau. De appartementen aan de straatzijde zijn hierbij voorzien van entresols en vides. Bij de woningen aan de achterzijde bereikt men via een korte steektrap de lager gelegen woonruimte.

VDLP Architecten - Herbestemming postkantoor Stadspoort

Door de keukens en badkamers van de woningen qua grootte en afwerking zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen, is een goede mix ontstaan tussen variatie en eenheid. Grenzend aan de centrale corridor zijn nog enkele collectieve ruimten gesitueerd, zoals een gezamenlijke ontmoetingsruimte en de centrale wasvoorzieningen.

VDLP Architecten - Herbestemming postkantoor Stadspoort

Gerelateerde projecten

VDLP Architecten - Herbestemming Strijp-R Eindhoven
VDLP Architecten - Herbestemming kantoor Boschdijk Eindhoven

Ontwikkeling: Kragt in opdracht van Staals
Locatie: Keizersgracht Stadspoort Eindhoven
Omvang: GBO 1035 m2
Uitvoering: BER
Constructeur: JV2 Bouwadvies
Installaties: CSB Installatietechniek
Artist impressions: Kragt
Status: opgeleverd 2014

© Copyright 2021 - vdlp architecten | architectenbureau Eindhoven (Strijp-S)