v.v. Wodan Eindhoven

Sportaccomodatie clubgebouw met tribune

Voetbalvereniging Wodan is ontstaan uit een fusie tussen de Eindhovense clubs WWVZ en ESV. Met ca. 1300 leden is hiermee één van de grootste amateurverenigingen van Nederland ontstaan. Naast de revitalisatie van de bestaande velden en kleedruimten, zorgt de geheel nieuwe clubaccommodatie, naar een ontwerp van VDLP Architecten, voor een nieuwe impuls voor dit deel van Eindhoven-Noord.

De velden van de voormalige clubs lagen al jaren tegenover elkaar, met ieder hun eigen kantine en kleedruimten. Kenmerkend voor beide kantines was het gesloten karakter, er was nauwelijks interactie tussen hetgeen zich binnen en buiten de gebouwen afspeelde.

VDLP Architecten - sportgebouw Wodan Eindhoven

Ook gezien de matige technische staat van de meeste opstallen, werd besloten om de kleedruimten en kantine aan de noordzijde van de Atletieklaan te slopen. Aan de zuidzijde zijn de bestaande kleedruimten gerenoveerd, zijn er 6 nieuwe kleedruimten bijgebouwd en is een geheel nieuw clubgebouw met tribune gerealiseerd.

VDLP Architecten - sportgebouw Wodan Eindhoven

Het clubgebouw is centraal gepositioneerd aan het hoofdveld en is aan de veldzijde geheel voorzien van glazen puien. Samen met het brede terras en de tribune zorgt dit ervoor, dat de verrichtingen op het veld zowel vanuit binnen als buiten goed zijn te volgen.

Aan de straatzijde heeft het gebouw een meer gesloten karakter en is voorzien van een stoere schil van grove antraciete baksteen. De centrale entree is hierbij wel uitgevoerd met veel glas, wat zorgt voor een goede herkenbaarheid en extra daglicht in het trappenhuis. De deuren en dichte panelen in de kozijnen zijn uitgevoerd in blauw, wat samen met de antraciete baksteen verwijst naar de clubkleuren van Wodan.

VDLP Architecten - sportgebouw Wodan Eindhoven

De begane grond biedt plaats aan enkele kantoorachtige ruimten, zoals het wedstrijdsecretariaat, administratie en vergaderruimten. Tevens bevindt zich hier de fysioruimte en materiaalopslag.

Op de verdieping is een ruimte kantine met sponsorlounge gerealiseerd, evenals de bestuurskamer. Voor mindervaliden is de verdieping bereikbaar middels een lift.

VDLP Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp, technische uitwerking, vergunningsaanvraag en bouwbegeleiding van deze sportaccommodatie.

Gerelateerde projecten

VDLP Architecten - Sportgebouw NWC Asten
VDLP Architecten - Sportpark Montgomerystraat Leiden

Opdrachtgever: v.v. Wodan
Locatie: Atletieklaan Eindhoven
Omvang: BVO 955 m2
Hoofdaannemer: Jansen & Vis 
Adv. constructies: JV2 Bouwadvies
Interieurontwerp: Cokoen
Status: opgeleverd 2013