• VDLP Architecten - Herbestemming kantoor Boschdijk Eindhoven
  • VDLP Architecten - Herbestemming kantoor Boschdijk Eindhoven
  • VDLP Architecten - Herbestemming kantoor Boschdijk Eindhoven

BOSCHDIJK – WONEN IN HET VOORMALIG OCTROOIBUREAU

Boschdijk Eindhoven

Herbestemming kantoor, wonen in het voormalig Octrooibureau

Het kantoorpand aan de Boschdijk in Eindhoven, is in 1972 gebouwd als onderkomen voor het Algemeen Octrooibureau. Na een periode van leegstand heeft studentenhuisvester Vestide, VDLP Architecten gevraagd om de mogelijkheden voor herbestemming te onderzoeken. Vanwege de gunstige uitkomst van deze quickscan is het pand aangekocht en getransformeerd tot 46 wooneenheden. Naast de mogelijkheden van het gebouw zelf, speelden hierbij ook de gunstige locatie nabij het stadscentrum, treinstation en onderwijsinstellingen een belangrijke factor.

Vanwege de toenemende vraag van studenten en young professionals naar zelfstandige woonruimte, zijn alle eenheden voorzien van een eigen keuken en sanitair. De gemiddelde woonoppervlakte bedraagt 30 m2, tevens zijn er vier tweepersoonseenheden gerealiseerd met een grootte van 50 m2.

VDLP Architecten - Herbestemming kantoor Boschdijk Eindhoven

Bij de transformatie is het gebouw gestript tot op het betonskelet, waarbij ook het trappenhuis en de liftschacht zijn gehandhaafd. De rastermaat van de betonconstructie leende zich uitstekend voor de nieuwe functie van compacte wooneenheden. Door de overdimensie van de bestaande constructie, was het tevens mogelijk het gebouw op te toppen met één extra laag. In totaal bestaat het gebouw hiermee uit 5 bouwlagen en 46 eenheden, die worden ontsloten middels een centrale corridor. Op de begane grond bevinden zich naast de centrale entreehal een inpandige fietsenstalling en containerruimte.

VDLP Architecten - Herbestemming kantoor Boschdijk Eindhoven

Vanwege de relatief hoge geluidsbelasting aan de straatzijde, is de voorgevel opgebouwd als dubbele schil. Aan de binnenzijde bestaat deze uit aluminium puien met geluidwerende beglazing, aan de buitenzijde is de gevel grotendeels voorzien van translucente polycarbonaat elementen.

In overleg met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/-e) zijn alle appartementen ingezet voor short-staygasten van deze onderwijsinstelling.

VDLP Architecten - Herbestemming kantoor Boschdijk Eindhoven

Naast de quickscan is VDLP Architecten verantwoordelijk voor het integrale ontwerp, technische uitwerking, vergunningentraject en bouwbegeleiding van dit binnenstedelijk herbestemmingsplan.

VDLP Architecten - Herbestemming kantoor Boschdijk Eindhoven

Gerelateerde projecten

VDLP Architecten - Herbestemming postkantoor Stadspoort
VDLP Architecten - Herbestemming Strijp-R Eindhoven

Opdrachtgever: Vestide (Woonbedrijf)
Locatie: Boschdijk Eindhoven
Omvang: BVO 2760 m2
Hoofdaannemer: Moeskops
Adv. constructies: Van de Laar
Adv. geluid: Nelissen
Adv. installaties: Skippon
Status: opgeleverd 2009