Groener, goedkoper en minstens zo goed

De verantwoordelijkheid van de architect reikt verder dan het ontwerpen van een functioneel en esthetisch verantwoord gebouw. De grootste materiaal- en energieverslinders op aarde zijn met afstand de gebouwen die erop staan. Bouwmateriaal, energie en water zijn schaars en vragen om een zorgvuldig gebruik.

Basismateriaal, aangeleverd door de natuur, wordt al vele eeuwen tot bruikbaar bouwmateriaal opgewaardeerd. VDLP Architecten maakt zich hard voor het maken van gebouwen met deels gebruikt, vaak opgewaardeerd materiaal, aangevuld met ontbrekend, nieuw en duurzaam materiaal. Streven is de gebouwen zodanig samen te stellen dat zij na hun functionele levensduur met minimale energie kunnen worden aangepast of gedemonteerd.

Werken met gebruikt materiaal en accepteren dat een gebouw bij de oplevering niet perfect is, resulteert in een lagere bouwsom. Daarbij: Op de huizenmarkt kent men geen enkel probleem bij het betrekken van een woning die al tientallen decennia door anderen gebruikt is. Waarom zouden we dan niet “nieuw” kunnen bouwen met gebruikt materiaal?

VDLP Architecten heeft duurzaamheid, circulaire economie en The Natural Step als kernwaarden opgenomen in de manier van werken. We besteden veel aandacht aan het in kaart brengen, transporteren, opslaan en opwaarderen van gebruikt bouwmateriaal. Continu initiëren en faciliteren wij projecten waarin deze materialen, met ieder een eigen verleden, nieuw leven krijgen.

In onze groene missie werken we nauw samen met GBM (Gebruikte Bouwmaterialen),
onderdeel van A. van Liempd Sloopbedrijven uit St. Oedenrode.

Heeft u vragen over het bouwen met duurzame materialen?
Neem gerust contact met ons op.

In de voorbereiding naar de renovatie van 269 woningen in de Eindhovense bloemkoolwijk Geestenberg, heeft VDLP Architecten geïnitieerd, om de uitkomende kozijnen en rabatdelen te demonteren en op te slaan voor herbruik. De bouwdelen zijn hierbij voorzien van een unieke codering, zodat middels een track & tracesysteem inzichtelijk kan worden gemaakt welke materialen voorradig zijn, welke specificaties deze bezitten en of de bouwdelen al eerder (tijdelijk) zijn hergebruikt. Voor meer informatie, zie de website van Expeditie Kozijn.

De eerste pilotprojecten waarbij gebruikt is gemaakt van de kozijnen en rabatdelen, zijn te zien geweest tijdens de Dutch Designweek in Eindhoven.  Zo werd het paviljoen S-Cape opgericht en gebruikt als uitvalsbasis voor het ontwerpcollectief PLAN-S, waar VDLP Architecten partner en mede-oprichter van is.

De ‘vrijstaat’ Plug-in-City, gelegen op het creatieve gebied Strijp-S in Eindhoven, is volledig opgebouwd uit gebruikte materialen en zeecontainers. De ruimten worden onder meer gebruikt als ontmoetingsruimte, ateliers en winkelruimte voor bewoners en bedrijven op Strijp-S. Het Glaspaviljoen vormt het hart van Plug-in-City en is gebouwd door bewoners van de naastgelegen loftgebouwen Anton en Gerard.

Binnenkort zullen gebruikte bouwmaterialen worden toegepast in een herbestemde kerk en bij een duurzame horecagelegenheid die midden in een park wordt gebouwd.

Wordt vervolgd…

Gerelateerde projecten

Feelgood Park Meerhoven VDLP Architecten
VDLP Architecten - Herbestemming St. Theresiakerk Eindhoven
Renovatie bloemkoolwijk Geestenberg - VDLP Architecten
vdlp architecten
gebruikte bouwmaterialen